Flux Hifi hangszedő tisztító

ÁRAK:

EUR HUF
SONIC 149 47 900
SONIC folyadék  40  12 900

Történelem
A vibrációs hangszedő tisztítók története egészen a 70’-es évekig nyúlik vissza. Különböző cégek olyan eszközöket ajánlottak fel, amelyek nagy frekvenciák alkalmazásával, folyadékkal továbbítva távolították el a szennyeződéseket a tűről.
A 80’-as és 90’-es években a CD megjelenésével esett a lemezjátszók eladásainak száma és ezek az eszközök eltűntek a piacról, számos vinil rajongó bánatára nem is tértek vissza forgalomba többé, drága előállítási költségeik miatt. Mi itt a Flux-Hifinél újra felkaroltuk az ötletet, és újrateremtettük a technológiát, fantasztikus eredményekkel!

Tisztítás

A hangszedő tű a lejátszási folyamat elsődleges összetevője. A mozgás, amely később a feszültséget okozza, itt jön létre. A cél az, hogy pontosan kövesse a hornyot, mikrométeres tartományban. A pickupok gyártói komoly erőfeszítéseket tesznek e cél elérése érdekében. Azonban ha a tű piszkos, nem számít, hogy a gyémánt mennyire csiszolt és polírozott-e, nem tudja pontosan követni a nyomot, és túl korán vagy túl későn reagál, és ez torzuláshoz vezet. Még az állítólagosan tiszta lemezek is részben látható, részben láthatatlan porral vannak borítva a horonyban. Ez magában foglalja a szilikátok, polimerek és szerves anyagok részecskéit, amelyek a magas hőmérséklet miatt a beolvasási folyamat során a tűhöz tapadnak.

Az 1. ábrán látható, hogy ez milyen gyorsan is zajlik le. Már a lemez egyik oldala után a tű alig látható a szennyeződés miatt. A 2. ábra a tűt egy általános, száraz, tű kefével végzett tisztítás után mutatja. A rostokat eltávolítják, azonban a kéreg marad.

Agresszív folyékony tisztítószert igényel a gyémánt viszonylagos tisztítása, lásd a 3. ábrát. Mindazonáltal óvatosan kell eljárni, mert ezek a tisztító vegyszerek nem csak a gyémánt ragasztót támadják meg, hanem a tűhordozó felfüggesztésének érzékeny gumi részeit is kikezdhetik. A 4. ábrán látható a tű a Flux-Sonic alkalmazása után. Az eredmény kiemelkedő, és a pickup részei egyáltalán nem sérülnek, a tű új fényében ragyog. (1-4. Ábra)

Technika

A működési elv hasonlít a fogászati technikákban alkalmazott ultrahangos tisztításhoz vagy a szemüvegek ultrahangos fürdőjéhez, a felületet mindegyik esetben erős, nagyfrekvenciás vibrációval tisztítják. Az ultrahangos kezelés bizonyos anyagokban, például alumíniumban károsodást okozhat. Még akkor is, ha a gyémánt tökéletesen megtisztulna, a ragasztószalagok és a tűhordozó felfüggesztése sérülne, ugyanúgy, mint az agresszív tisztítófolyadékok alkalmazásával.A Flux-Sonic vibrációs tisztító azonban alacsony frekvencián működik. Az áramkört és a mechanikát úgy tervezték meg, hogy a háromdimenziós rezgés a tűre hat, és biztosítja, hogy az összes szennyező részecske eltávolításra kerüljön, továbbá a frekvencia pontosan úgy van beállítva, hogy a kötőanyagok vagy a felfüggesztés károsodása kizárt – a tisztítás eredményei azonban magukért beszélnek. Az eltérések távol vannak a tényleges beolvasás értékeitől, a tű mozgása csak a terhelés egy töredékének felel meg a lejátszás során. Olyan folyadékra van szükség, amely a rezgéseket az eszközről a tűre továbbítja. Ez az izopropanol alapból készített folyadék további, gyengéd tisztító hatást biztosít. Alkalmazása után elpárolog, anélkül, hogy üledéket hagyna maga után. A Flux-Fluid egy finom PE szálakból speciálisan kialakított párnára van felragasztva, számuk és az ebből eredő sűrűség miatt ezek a rostok már kapilláris hatást fejtenek ki, ami nagyon hasonló egy folyadék hatásához. A Flux-Fluid-al együtt alkalmazva olyan tökéletes kombinációt kapunk, amely átviszi a vibrációt és ugyanakkor elnyeli a szennyeződéseket. Javasoljuk, hogy minden lemez feltételénél használja. 1-2-3-4 ábra    Eredmény

A tisztítási folyamat mindössze 15 másodperc alatt eléri az optimumát, és a pickup rendszer szkennelési képessége máris javult. A tű élettartama a kisebb kopás miatt nő, a beolvasási zaj pedig jelentősen csökken. A hangminőség tekintetében a különbség kiemelkedő, mind a torzulások, mind a zavaró interferencia nagyrészt eltűnik. A lejátszás sokkal dinamikusabb és élvezetesebb lett, a kellemetlen csúcsok már nem jelennek meg, és a nagy modulációk torzítás nélkül reprodukálódnak. A frekvenciatartomány sokkal kiterjesztettebbnek tűnik, különösen a basszus és a magas frekvenciák esetében, de természetesen a lemez tisztítása ugyanolyan fontos, mint a tűé. Kérjük, hogy lemezeit a lehető legtisztább állapotban legyenek. A Flux-Hifi új készüléke már fejlesztés alatt áll.